britdyrnes.com | Galleri Format

Galleri Format


  • 23 nov


  • birgit

 

Det krever konsentrasjon og erfaring å forme et materiale med kun hendene som verktøy, til du oppdager en tilstand som vekker nysgjerrighet. Leire har vært eltet og knadd i tusenvis av år, men likevel klarer kunstner Brit Dyrnes å gjøre materialet relevant. Skulpturene viser både kontrollert håndverk, tilfeldigheter, bevegelse og bearbeiding. Dyrnes har stoppet arbeidet i en tid som er modig og spennende. Hun bor og jobber mesteparten av tiden i Surnadal på Nordmøre, omgitt av fjorder og fjell. Naturen kommer nær. Dette er en av tingene som påvirker kunsten hennes. Fjellets betydelige kraft og styrke, naturen som kunstnerisk inspirasjon. Stein, leire og mineraler er hennes utfordring og materiale. Leire som formes, bankes, vris, eltes og presses. Kropp og sjel er hennes verktøy, hun er i ett med materialets muligheter. Hun går sine egne veier.

«Samler og observerer. Vandre rundt. Nyter stillheten. Et fjell møter meg. Jeg lurer på så mye. Jeg går videre. Samler og finner; stein, sand, leire og tre, og røtter. Nye landskap møter meg. Jeg klatrer til og med klipper. Samler rød jord. Fin sand. Jeg blander og elter. Hender og kraft. Kropp og sjel. Hva bærer jeg med meg?»

Brit Dyrnes (1955) bor og arbeider i Trondheim og i Surnadal kommune. Utdannet i faggruppen keramiske disipliner fra Kunstakademiet i Trondheim og Staatliche Akademie der Bildenden Künste Stuttgart, Tyskland 1974-79. Dyrnes har blant annet stilt ut på Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, RAM Galleri, Kraft, Hå Prestegård, Trøndelag Senter for Samtidskunst, Trondheim Kunsthall m.fl. Kjøpt blant annet av Trondheim kommune, Trøndelag fylkeskommune, Innkjøpsfondet for norsk samtidskunst og håndverk, Jugendstilsenteret & KUBE etc. I november 2022 skal hun ha en stor separatutstilling på Jugendstilsenteret & KUBE, Ålesund. Dyrnes mottok i 2015 Trondheim kommunes kulturstipend, Æresstipendet. Siden 1985 har hun laget 40 offentlige utsmykninger og i 2019 mottok hun Norske Håndverkeres Ærespris.

Utstillingen er støttet av Norske Kunsthåndverkere.

Foto: Erik Børseth, infinitiv.no